Vi ser fram emot att höra från dig
Ring oss idag!

Ett möte med V5-ISOL AB och projekt Danderyds sjukhus byggnad 61

Ett möte med V5-ISOL AB och projekt Danderyds sjukhus byggnad 61

Vi har under hösten försökt att få till ett besök på Danderyds sjukhus, byggnad 61 tillsammans med V5-ISOL AB. På detta projekt monteras Paroc Hvac Thermal Support, och vi var nyfikna på hur det påverkade montering av rörisoleringen.

Vi har inte lyckats att få  tillträde till arbetsplatsen. Det är högt tryck i projektet och många instanser som skall godkänna för att få möjlighet till ett besök. Vi bestämde oss för att träffa två av ägarna till V5-Isol AB som är involverade i projektet och göra en intervju. 

Lite historia om Danderyds sjukhus

Vi kan väl börja artikel med lite historik. Danderyds sjukhus är ett akutsjukhus i Danderyds kommun, Stockholms län.  Sjukhuset har en psykiatrisk verksamhet som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO). Sjukhuset har cirka 4 500 anställda och tar emot cirka 90 000 akutsökande, 429 000 besök i öppenvården och 50 000 i slutenvården årligen. Sjukhuset genomför även 6 300 förlossningar per år. 

Sjukhuset invigdes som Stockholms läns centrallasarett i Mörby den 2 januari 1922. Sjukhuset hade då 118 vårdplatser och 75 anställda.  Man hade redan då en “abulansbil”.På 1930-talet inrättades en flygambulansverksamhet i samarbete med flygkåren i Hägernäs.

Under årens lopp har olika ombyggnader och nya avdelningar inrättats, bland annat en medicinsk paviljong och röntgenavdelning 1930 och en BB-avdelning 1943.

Byggnad 61

Sedan 2019 finns en helt ny akut- och behandlingsbyggnad med lokaler för operation, röntgen, hjärtintensiv, intervention och sterilcentral. Ytterligare en ny byggnad, byggnad 61, håller på att byggas och innehåller vårdavdelningar och mottagningsverksamhet.

Byggnad 61 är på ca. 34 000 kvm och har 14 våningar med helikopterplatta på taket. Den innehåller vårdavdelningar och mottagningsverksamhet för akuten, endoskopi, kirurgi med mera. Byggnaden blir flexibel och kan förändras med vårdens skiftande behov. Den beräknas bli klar under 2025. Isolerings entreprenaden skall vara klar under nästa år, berättar grabbarna.

Här har Carl Hansson rör & värme entreprenaden med installation av VS och medicinska gaser. V5-ISOL AB har uppdraget att installera rörisoleringen.

V5-ISOL AB

Vi gjorde sällskap till Danderyds sjukhus med Peter Bergström som arbetar som som säljare på ISOPARTNER. Där mötte vi upp Peter Östlund från PAROC. Båda dessa herrar gör vi en kort presentation av längre ned i artikeln.

Vi mötte Janne Åkerblom (till vänster i bilden) och Ronny Lönnholm och tog oss till Mörby centrum för en intervju.

  Janne & Johnny V5

V5-ISOL AB består av 5 delägare, Johan Dahlun, Janne Åkerblom, Rickard Lönnholm, Ronny Lönnholm samt Joakim Backevik.  Företaget fyller 20 år i september nästa år. När man startade företaget 2004 konstaterade man att man hade sammanlagt 100 års erfarenhet av teknisk isolering tillsammans. På frågan om vad namnet V5-ISOL AB kommer ifrån. Det är lätt att tro att det kommer från att det var 5 personer som startade företaget. Vi fick veta att det var en kollega i branschen som sa att V5 lätt kan läsas som VS och det är rörisolering som är företagets huvudinriktning.

Vem är Janne och Ronny?

Janne Åkerblom började som isolerare år 1976. Han har fru, barn och barnbarn och gillar att resa. På frågan hur han började att arbeta med isolering berättar han att hans mamma arbetade på Bygg 1:an som löneadministratör. Hon sa att “ Har grabben inget att göra så kan han bli isolerare” och på den vägen blev det.

Janne har ett intresse för trav. Det var stort förr, berättar Janne, det har avtagit med åren. Han berättar att under en period  ägde företaget två hästar. 

Ronny Lönnholm började som isolerare år 1989. Han har familj bestående av sambo och barn. Han gillar tennis, fiske och resor. Familjen har en sommarstuga utanför Enköping som man gillar att tillbringa tid vid. På frågan hur han började att arbeta med isolering berättar han att hans pappa arbetade som isolerare. Yrket ligger i generna kan man väl säga, både jag och brorsan Rickard arbetar som isolerare säger han med ett leende.
 

Paroc Hvac Thermal Support

Det är viktigt att kalla rör behålls kalla och att varma rör varma. Distansskålar för den kalla sidan har funnits länge för att förebygga köldbryggor. Nu finns distansskålar för den varma sidan och vi ser att det börjar att föreskrivas mer och mer. 

På detta projekt är det föreskriver Paroc Hvac Thermal Support. En produkt som är optimerad att ta upp de laster som uppstår vid upphängning av rör. Den minimerar onödiga energiförluster och ger ett säkert brandskydd. Distansskålar underlättar för att rätt montageavstånd för rörisoleringen erhålls. 

Peter Bergström på ISOPARTNER som har dialogen med både Carl Hansson rör & Värme, Janne och Ronny får beställningar på både Paroc rörskål samt distansskålar till bygget. Det är passtider för leveranser som är viktigt att hålla. Det har fungerat mycket bra, säger Janne och Ronny.

På frågan om de monterade distansskålarna har påverkat monteringen. Grabbarna berättar att när pendlingsavståndet är rätt går det lätt att montera rörskålar. Allt är fortfarande i sin linda och ibland finns inte förutsättningen för rätt pendlingsavstånd. Då åker kniven fram och man får kapa.

En positiv sak är att det nu finns plats för isoleringen, säger killarna. På detta projekt arbetar vi med små dimensioner upp till väldigt stora dimensioner, nämner man.

Paroc_HVAC_Thermal_Support

Vem är Peter och Peter?

Vi passade på att få en pratstund med Peter och Peter. 

Peter Östlund (till höger i bilden) är 48 år och bor på Värmdö. Han har tre barn varav en son som arbetar med teknisk isolering. I februari 2024 har han arbetat 7 år på Paroc. Han är utbildad snickare och har genom åren gått diverse säljutbildningar. Här skjuter Peter in “ jag trivs så väldigt bra i den här branschen”.  Han gillar styrketräning eller träning rent generellt flikar han in. Båtlivet har också en plats i hans liv.
 

Han betonar vikten av vår bransch med de mål som vi har: "Att minska energianvändningen och skapa hållbara byggnationer och byggnader och en cirkulär energi",  här spelar våra produkter en avgörande roll."

Viktigt för Peter är lagarbete, team, leverantör, återförsäljare och kund. Skapa goda förutsättningar för att våra gemensamma kunder får en vardag som blir så bra som möjligt.

  Vem är Peter och Peter?

Peter Bergström är 42 år, han bor i södra Stockholm. Han har en dotter samt två bonusbarn. Han har arbetat hos ISOPARTNER i ett år, men arbetat i branschen sedan 2006 i olika bolag och skepnader såsom lager, kundmottagning och innesäljare och nu som säljare hos oss. Han gick handel och kontor på gymnasiet och har genom åren genomgått ett antal säljutbildningar. 

Han är född i Katrineholm och uppväxt i Motala. Han fick möjlighet att flytta till Oslo år 2002. Där arbetade han på ett centrallager under 3 år innan det blev flytt till Stockholm 2005.

Som intresse har han barnens aktiviteter som han är engagerad i, så det blir en hel del skjutsande. Han gillar även fotboll där Chelsea är en stor favorit samt golf, paddel och att cykla downhill.

Han trivs väldigt bra på ISOPARTNER och säger” nu får jag arbeta nära kunden och vara delaktig i deras projekt”.  Han tycker det är en fördel att ha arbetat i olika positioner i kedjan. Han betonar kontakten med lager och logistik, sälj och våra leverantörer. “Man vet hur viktigt det är att allt fungerar för att servicen skall bli så bra det bara går till våra kunder”

Här avslutar vi vårt besök och tackar alla inblandade för en trevlig stund.

Läs även våra andra artiklar