Oavsett om du är hantverkare eller kontorsarbetare har du garanterat en relation med Tec7. På byggarbetsplatsen, i marinan, campingen och på de mest otroliga platser, både ovan och under vatten, använder man Tec7 för att limma, foga och fixa och laga saker. Men visste du att Tec7 faktiskt uppfanns av japanska jordbävningsforskare?
Utvecklad av "jordbävningsforskare" på 70-talet
Historien bakom Tec7 börjar i Japan på 70-talet, då man undersökte hur man kan göra höga byggnader mer motståndskraftiga mot jordbävningar.
Resultatet blev ett lim tillverkat av MS-polymer, som lanserades 1978 av Kaneka Corporation. MS-polymer stod emot vibrationer och var extremt stark. Detta var ursprunget till Tec7, som lanserades 1989 av det belgiska företaget Novatech.
Vi tog ett prat med försäljningschef på Relekta AS, Jan Bergh. När de år 2000 fick den norska och svenska agenturen för Tec7 fick han ansvaret att bygga Tec7 till ett välkänt och så småningom älskat varumärke för både hantverkare och privatpersoner i hela Norge och Sverige genom försäljning till grossister och distributörer.
– Sedan vi startade den 8 maj 2000 har jag drivit en större och större krets från kontoret i Mjøndalen. Vi har nu sex säljare på fältet och omsätter över 130 miljoner NOK med produkter i Tec7- och Relekta 101-serierna, säger Bergh.
I Sverige lanserades Tec7- och Relekta 101-serierna 2004. Det är idag tre säljare på fältet och omsätter runt 60 miljoner SEK. Rekrytering pågår just nu för en fjärde medarbetare.
Vad är Tec7
Tec7 är ett superstarkt och flexibelt lim, fog och tätningsmedel av MS-polymer. Den kan användas både inomhus och utomhus – för fogning, montering, tätning, reparation och limning – även under vatten. I 101-serien finns produkter för brandtätning av genomföringar i väggar och fogar.
– En stor fördel i vårt extrema nordiska klimat är att Tec7 tål nedfrysning och upptining upprepade gånger, utan att förlora sina egenskaper. Då är det ingen kris om man glömmer att tömma bilen efter arbetsdagens slut, även om termometern visar femton minusgrader, säger Bergh.
Tec7 används vid tätning av vattenläckage, för lufttätning och fäster på nästan alla torra och våta ytor, med undantag för PP och PE. Produkten kan även användas under vatten. Det härdar helt när det kommer i kontakt med luftfuktighet. Relekta uppger att produkten har en hållbarhet i patroner på minst 18 månader. Tec7 går att måla över, till skillnad från till exempel silikon.
– Förutom att vara väldigt effektiv är Tec7 även en miljövänlig produkt, luktfri och helt fri från giftiga ämnen och lösningsmedel. Den är även livsmedelsgodkänd och uppfyller emissionskraven i BREEAM-NOR, berättar Bergh.
I Sverige finns produkterna dokumenterade i bland annat i Byggvarubedömningen, Basta och Sunda Hus och certifierad enligt ISO 14001 sedan 1998.
Svenskar älskar Tec7
Tec7 har funnits på den svenska marknaden sedan 2004, och är en av de produkter vi säljer som de flesta säkert har hört talas om. Pratet om Tec7 pågår med stort engagemang på olika forum på internet, där man hör uttalanden som:
"Varför älskar alla Tec7?"
"Guds gåva till mänskligheten"
"Det fungerar till allt!"
Men Tec7 är inte bara hantverkarens mirakelprodukt. Den används till nästan allt möjligt säger Ola och Kari Nordmann. I ett podcastavsnitt av "Enklare hantverk", publicerat av Relekta AS, berättas det om många kreativa tillämpningar:
Allt från att fixa lite för långa byxor med Tec7, eller fixade sulorna på sina skor med Tec7, eller gjorde "White side" på sina däck.
Några exempel på hur mångsidig Tec7 är. Så pass att det nu har blivit ett verb att "ta" något.
Tec7- och 101-serien
Prata med oss på Isopartner, det finns produkter i Tec7-serien och Relektas egen 101-serie så som; GT7 universalspray, MultiClean rengöringsspray, Kristallklar flexibel fogmassa Trans Clear, X-Track konstruktion/montagelim, Roof 2.0 WP7-301 och Aquaseal WP7-101.
Relekta har andra produkter i sitt sortiment, som bland annat byggskum PUR Pro med mycket hög ljuddämpning jämfört med många av alternativen på marknaden. Produkten går också att lämna i bilen när det är minusgrader ute, den går att frysa, tina och frysa igen berättar Bergh.